Når du tænker på crémant, tænker du sikkert først få den festlige aperitif du får stukket i hånden til receptioner, ferniseringer eller når noget skal fejres.
Vi synes at du bør drikke crémant meget oftere og sammen med mad, fordi perlagen, variationen af aromaer og den særlige syrestruktur gør crémant til et aldeles glimrende match til mad.
Du behøver således ingenlunde at begrænse dig til aperitiffen – også selvom det selvfølgelig er en god måde at starte aftenen på.:-)
Crémant har ofte stærke aromaer og med sin livlighed og dens friskhed er den endnu bedre end en let hvidvin uden punch.
Den samlede syre i Crémant er generelt højere end i vin og derfor er det oplagt at nyde den sammen med fede og salte retter; Pas dog på med alt for krydrede retter.
Her er en lille liste over retter, der passer meget godt til tørre cremanter:
Quiche Lorraine og Alsace tarte flambée
Tartes – eventuelt en zucchinitærte med stegte løg og basilikum og bagt med parmesan og brødkrummer
Spaghetti carbonara
Forskellige varianter af risotto, fx med fennikel og appelsinskal eller radicchio med bacon
Hjemmelavede burgere med ost, bacon og løg
Grillet kyllingebryst marineret i soja og hoisinsauce, serveret med sauterede grøntsager og jasminris
Milde thailandske karryretter, såsom Massamam Curry
Grillet steak af kalvekød med urtemarinade og ovnstegte grøntsager
Røget laks med gyldne bagekartofler og creme fraiche med dild
Eller blot sprødt, frisk stenovnsbrød med Bayonne-skinke, oliven og fransk hård ost
Og så må vi naturligvis ikke glemme skaldyr såsom rejer, hummer og østers :-)
Crémant og kransekage nytårsaften?
NEJ; det går virkelig ikke hvis Crémanten er tør! Den søde kage gør at din tørre crémant vil smage hvinende sur og det er synd for både dig og vinen. Til kransekagen bør du drikke noget der er sødt eller halvsødt - eksempelvis en italiensk Asti:-)
Derimod er en tør crémant velegnet at nyde medens du hører hendes Majestæt holde tale - eller som en festlig start på aftenen.