Hvad er Crémant ?


Crémant er betegnelsen for en fransk eller Luxembourgsk mousserende hvidvin fra andre distrikter end Champagne. Det er kun mousserende vine fra Champagne, der må kaldes champagne men metoden, der bruges til fremstilling af champagne (Méthode Traditionelle) må gerne benyttes uden for Champagne. Crémant er fremstillet på samme måde som champagne, altså med 2. gæring i flasken.


Crémant er især kendt fra Alsace, men kan også findes i andre regioner i Frankrig:


Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Solibakke, Crémant de Loire og Crémant de Savoie


Uden for Frankrig finder man Crémant de Luxembourg



Crémant er normal tør (brut) men kan også fåes som halvtør (demi-sec). Typisk ligger alkoholprocenten på 12,5. De tilladte druesorter varierer fra region til region.

Eksempelvis tillader man i Luxembourg at anvende druesorterne Pinot Blanc, Rivaner (Müller Thurgau), Auxerrois, Chardonnay, Riesling og Elbling for de hvide Crémants og Pinot Noir for Crémant rosé.

Derudover er der strenge regler for fremstillingen af crémant: Der må maksimalt anvendes 100 L saft pr. 150 kg. druer, svovlinholdet må ikke udgøre mere end 150 milligram pr. liter og vinen skal lagres minimum 9 måneder på bærmen (de døde gærceller). Derudover skal myndighederne foretage en kvalitetkontrol af smagen inden frigivelsen.


Hvorfor bør du drikke Crémant? 

Det simple svar er at det smager godt! Dertil kommer at Crémant som regel er billigere end champagne (der jo er stukket helt af rent prismæssigt). Ved at købe en god crémant, får du et produkt der er fremstillet på nøjagtig samme måde som champagne men til en væsentlig lavere pris. Du sparer så at sige prestigen væk :-)


Se iøvrigt vores forslag til hvad du med fordel kan spise af mad sammen med et glas crémant

Fun facts:


Crémant gør dig hurtigere  - men ikke mere - beruset end rødvin og hvidvin. Boblerne med kultveilte får nemlig alkoholen til at stige lige til hovedet, fordi optagelsen fra mavesækken accelereres.

Det er bl.a. derfor at man ofte serverer bobler ved receptioner og ferniseringer: Gæsterne falder hurtigere i snak og stemningen bliver hurtigere lidt mere løssluppen :-)

SiteLock
unsplash