Nyhedsbrev Januar 2019

Hos vinbonden....en blog om vin, druer, høst og fremstilling

Årgang 2018 - hvordan bliver den?

Lad os starte med at sige en stor tak til alle jer, som har taget godt imod Rotweiss i 2018, som en ny spændende importør af kvalitetsvin fra Tyskland, Østrig og nu også Luxemborg (Domaine Kox). Vi er blevet bekræftet i vores fornemmelse af, at der er plads til en vinimportør i Danmark, som fokuserer på små vinhuse, som har kvaliteten i højsæde og som ganske simpelt ikke har råd til at gå på kompromis med deres evige stræben efter at gøre det lidt bedre end sidste år.

 

Samtidig har vi også fundet nogle unge vinbønder, som ikke er bange for at eksperimentere med nye sorter og teknikker. Alt i alt har vi sammensat et spændende og mangfoldigt udbud af vine, som viser bredden i hvad der kan laves i disse lidt nordligere områder. Pudsigt nok falder vores opstart sammen med en markant øget interesse for vinene fra Tyskland og Østrig og vi lover jer, at vi holder snuden i sporet på jagt efter de gode, spændende, "skæve", sjove og fremfor alt prisværdige (i ordets egentlige betydning) vine fra vores "naboer". Vi har allerede et par nyheder klar til 2019 som vi glæder os til at præsentere. B.la. kan vi konstatere, at "Liebfraumilch is back". Denne udskældte søde vin, som har lidt i så mange år, er ved at blive genopdaget af producenterne, og vi kan prale af at have adskillige klar. Mon ikke der kommer en sommerkasse med forskellige Liebfraumilch udtryk?.

Beerenauslese fra Kinheimer Rosenberg 2018

 

Lad os vende tilbage til temaet for dette skriv - 2018. Hvordan bliver årgangen? Lad os få slået fast med det samme, at

det var en fuldstændig vild årgang:

 

                       Vild fordi solen skinnede nærmest uafbrudt i 4 måneder (Varmeste årgang nogensinde)

                       Vild fordi den har givet udbytter højere end længe set (ca 20% højere end gennemsnittet)

                       Vild fordi den har givet vinbønderne mulighed for at lave alle stilarter.

 

Eiswein kom med på listen for 10 dage siden natten til d. 21. januar, da temperaturen kom under de magiske -7 grader celcius, som loven kræver. Ydermere blev der høstet tidligere end nogensinde før, og for mange handlede det om at finde den rette balance mellem sødme og syre. Vi er sikre på, at der vil dukke vine op på markedet, som har alkoholprocenter op mod eller over 14% og hvor den karakteristiske syre er gået tabt. 

 

Vi har haft mulighed for at smage på vinene fra nogle af vores producenter hele vejen igennem processen, og det tegner ikke bare lovende, men MEGET lovende. Der er vine imellem, som ikke er helt karakteristiske for området, f.eks. smagte vi en Spätburgunder i Mosel, som holdt 13,8%. Den havde dog struktur nok til at holde den ranke stil, men tiden vil vise hvad den kan, for lige nu ligger den på nogle små nye egefade og hygger sig. Vi tror på den, men den kommer først på listen i 2020. Riesling og Weissburgunder har generelt klaret sig utrolig godt. Det helt store spændende spørgsmål bliver, hvordan de tørre vine klarer sig. Dem der spontangærer kan konstatere, at det går langsommere end normalt. Er det godt eller skidt? De tørre Rieslinger, vi har smagt, er i topform. De har en helt vidunderlig duft, specielt Riesling, hvor de mange soltimer nærmest vælter ud af glasset. Hvis det holder indtil flasken, så bliver det ren magi. Der er nogle som sammenligner 2018 med 2003, hvor vinene generelt blev meget "varme". Det er vi ikke enige i. Den store forskel er, tror vi, at vinbønderne er blevet dygtigere og mere bevidste om den stil, de repræsenterer. Det synes vi, at "vores" producenter på fineste vis afspejler.

 

Her smager Rotweiss.dk's udsendte tidlige fadprøver,

sammen med Sven Zerwas fra bio-vingården Goswin Kranz

Eiswein er lige høstet

Vi vil i de kommende måneder deltage i diverse arangementer, så hold øje med vores facebookside (giv os gerne et Like) og fremfor alt så kom og mød os til en snak om vin. Sæt kryds i kalenderen:

 

9.marts: Vinmesse i Kolding (www.vinmesse.dk)

11.maj: Winemarket Goes Pinot i Ridehuset i Århus (https://www.winelab.dk/winemarket/winemarket_i_2019.html)

17.-26. maj: Riesling Week i Danmark (vi er med, men ved ikke helt endnu hvor og hvornår)

 

Med vinlig hilsen

 

Henrik og Max-Henrik

SiteLock
unsplash